Kremnické gagy 2013 privítajú viac ako 250 umelcov

29.08.2013 Žiar nad Hronom

Bratislava/Kremnica 28. augusta (TASR) – Vo štvrtok 29. augusta sa v baníckom meste Kremnica začína jedinečný multižánrový Festival humoru a satiry Kremnické gagy 2013. Festival, ktorý si tento rok pripíše už 33. ročník, bude prebiehať do nedele 1. septembra a ponúkne viac ako 250 domácich aj zahraničných umelcov a produkcií. Akadémia humoru na čele s jej prezidentom, hercom Jánosom Bánom, známym z filmu Vesničko má středisková, aj tento rok udelí medzinárodnú cenu Zlatý gunár 2012.

V kategórii divadelné inscenácie a kabarety je nominovaných päť divadiel, Divadlo Husa na provázku Brno, Divadlo Disk Trnava, Naivní divadlo Liberec, Radošinské naivné divadlo a Športniki Praha. V kategórii produkcia pre deti a mládež získali nomináciu bratislavské Divadlo Ludus, bratislavské Divadlo z kufravon, Harry teater Banská Bystrica a Naivní divadlo Liberec.

Štvordňový maratón humoristických produkcií a sprievodných akcií sa začne vo štvrtok popoludní o 14.00 h hymnou Kremnických gagov, vztýčením vlajky a príhovorom nového prezidenta akadémie humoru Jánosa Bána.

Na Nádvorí Uličky slávnych nosov pribudne umelecký reliéf nosa režiséra Petra Scherhaufera, uskutoční sa vernisáž výstavy Pred a 20 rokov Po karikatúr českého výtvarníka Vladimíra Jiránka a prešovského karikaturistu Fedora Vica.

V Galérii NBS – Múzea mincí a medailí sa uskutoční už tradičná dražba čistého papiera a vernisáž výstavy karikatúr a iných recesistických výtvarných diel Stefana Despodova (Bulharsko), Józsefa Sándora Békésiho (Maďarsko), Ribera Hanssona (Švédsko) a domácich karikaturistov Laca Tormu, Fera Liptáka a Juraja Čuteka.
 

Vyberte región